Vintervakker hage

En rekke planter har også spennende farger og former vinterstid.

Når bladene faller av, trer strukturer og farger på stammer, greiner og frøstander bedre fram. Ofte er det planter som er litt anonyme om sommeren, som blir mer iøynefallende om vinteren. Vintergrønne trær og busker gjør det i tillegg lunt og mer frodig i hagen på denne tiden av året. Dessuten oppleves de ulike fargenyansene og vekstformene til de vintergrønne plantene også sterkere nå.

Vintergrønt
De ulike bartrærne finnes i et utall av varianter og er et "must" i alle hager. Lave og svaktvoksende arter som som for eksempel kjeglegran, kuletuja, krypbuskfuru og ulike krypformer av einer, tuja og barlind, er i tillegg fine å ha i plantekasser og store krukker på terrassen. De større trærne er flotte ute i hagen. Har du en liten hage, kan du velge smale søyleformede sorter av einer, tuja og barlind som ikke stjeler for mye lys. Flere av bartrærne finnes i ulike fargevarianter. Det kan veksle mellom mørkegrønt, lysegrønt, gulgrønt og blågrønt. i tillegg kommer vintergrønne bladplanter som for eksempel rododendron, mahonia, buksbom, kristtorn, eføy, vintermispel og liguster. Noen stauder er også vintergrønne: Hasselurt, gravmyrt, bergenia og snøsløyfe.

Dekorative greinformer
Når bladene faller, oppdager vi trærnes skulpturelle form og buskenes intrikate greinmønster. Noen arter er spesielt iøynefallende: Gamle, velholdte frukttrær, eik, hengealm, hengeask, vrihassel, vingebeinved og klatrehortensia.

Vakker bark
Trær og busker kan ha forskjellige farger på barken. Mot hvit snø synes de ulike fargenyansene ekstra godt. Plantet sammen med mørkegrønne bartrær, kan vi også få en flott virkning. her følger noen av de mest fargesterke: Neverkirsebær, blodpil, doggpil, naverlønn, sibirkornell, gullkornell og vårgyvel.

Dekorative frøstander
Etter blomstring får mange planter frøstander som med rimfrost eller snø på, kan være vel så vakre som selve blomsten. Dette ser vi særlig hos stauder og sommerblomster, men også hos enkelte busker og trær. Her kommer noen eksempler:

Trær: Svartor, koreagran, vingevalnøtt og hjortesumak
Busker: Gullklematis, rosespirea og hortensia
Stauder: Praktryllik, silkekinagress, sølvbunke, japanlykt og martagonlilje
Sommerblomster: Hjertegress, sølvjudaspenge og jomfruen i det grønne

Bær
Mange trær og busker pynter seg med fargerike bær til langt utpå vinteren til glede for oss og sultne småfugler.

Trær: Alle sorter rogn, prydeple, barlind og krisstorn
Busker: Berberis, villroser, ulike sorter mispel, europabeinved, tindved, snøbær, filtkrossved og snøballbusk