Velkommen vinter

Snø er noe vi hagefolk bør sette pris på, siden den legger et beskyttende teppe over plantene.

November og desember er en nokså stille tid i hagen, men de som ikke rakk å legge granbar og løv over bed, har fremdeles mulighet til å gjøre dette nå. I stormutsatte deler av landet, kan det være lurt å binde sammen kronene til trær og busker du er ekstra redd for, slik at vind og ruskevær ikke skader og knekker altfor mange greiner. Husk også å stue bort løse gjenstander i hagen.

Fordelen med å jobbe ute når løvverket har falt mot bakken, er at man får bedre oversikt over hva som bør gjøres i hagen til neste sesong. Det er derfor lurt å ta seg en runde i hagen og så gå inn igjen for å skissere opp fremtidige hageplaner.

Snø vil vi gjerne ha sånn oppunder juletider. Ikke bare fordi snø er vakkert og skaper julestemning, men også fordi snøen beskytter plantene mot streng frost. Streng kulde uten snø kan ta knekken på mange planter, men den samme kulden med et godt snølag på bakken, gjør at frosten og kulden ikke klarer å stikke like dypt.

Det er også hyggelig å gjøre det litt julefint i hagen til jul. Granbar, greiner av kristtorn og eføy er vintergrønne og derfor dekorative som pynt både inne og ute om vinteren. En juledekorert krans på inngangsdøren, en lysslynge i grantreet og kanskje et julenek til småfuglene er alt som skal til for å signalisere at julen snart er her.