Gjødsel

Planter

Stell

Mer om Syrin plante

Art:      Syringa vulgaris
Familj: Oleaceae


Sesong: Syrinen blomstrer
Et syrintre er et praktfullt syn om våren og tidlig om sommeren med sine flyktige blomster – treet blomstrer bare i to – tre uker, men kompenserer med sin skjønnhet og fantastiske duft.

De vippeformede blomsterklasene dannes av små tubeformede, tettsittende blomster i fargetoner fra hvitt til purpur og bl.a. den typiske lavendelblå og lys rosa.

Alle syriner feller blader om vinteren. Mange hybrider og foredlede varianter f.eks. dobbeltblomstrende syriner, kan kjøpes, så man kan velge alt fra trær som blir 4,5 meter høye til langsomt voksende kompakte busker som f.eks. Syringa meyeri Palabin som blir 1,5 m, og som passer i en liten hage eller i en krukke.

Hvordan man planter: Syriner
Syriner er hardføre og blomstrer trofast hvert år om man ikke beskjærer dem. Selv om syrinen kan vokse på ulike typer jord, så foretrekker de lett basisk, fruktbar og veldrenert jord. De vokser best i sol og har godt av å få gjødsel og kompost en i året. Syriner passer utmerket som bukettblomster.

Svært lite beskjæring trengs for de blomstrer rikeligere da, men svake og uproduktive greiner kan man ta bort etter blomstringen.

Meldugg kan være et problem om det er dårlig luftsirkulasjon, så beskjæring for å holde busken eller treet friskt er en god ide. Om det er praktisk mulig, så ta bort døde blomster de første årene. Rotskudd dannes raskt og skal fjernes fra syrinbusken.

Formering av syriner
Ta stiklinger tidlig om sommeren.