Gjødsel

Mer om Solbær plante

Art:  Ribes nigrum
Familie: Grossulariaceae


Solbær er en hardfør løvfellende busk med spiselige bær. Solbær er mest utbredt i Europa og er spesielt populær i Storbritannia.
 
Sesong
Solbærbusker har store grønne blader. Plantens frukt er små bær med en mørk lilla, nesten svart farge. Bærene er rike på C-vitamin og har en svakt bitter smak. Bladene, frukten og selv stilkene har en sterk særpreget duft.

Planting
Før du planter, er det viktig å ha godt med naturgjødsel eller kompost i jorden. Buskene plantes solrikt på en lun plass. Planteavstanden bør være på 1,5 - 2 meter. Solbær er lette å få til å vokse og tilfredsstille. De gir store avlinger - en busk gir ca 4,5 kg av frukt. Solbær trenger en rik, fuktighetsbevarende, godt drenert jord for å blomstre. 

Næringsbehov
Gjødsles med fullgjødsel på våren, deretter i begynnelsen av juni, og gjerne en omgang med kalksalpeter etter høsting.

Beskjæring
Man bør beskjære buskene hver vår før blomstene kommer. Greinene skal ikke bli mer enn 2-3 år før de skjæres bort. Mest mulig av beskjæringen bør foretas nede ved bakken. Man fjerner alle greiner som ligger flatt utover bakken og de eldste greinene inne i busken. Buskene blir da luftigere og har ikke så lett for å bli utsatt for sykdommer.

For å hindre at fugler spiser bærene, dekk plantene med netting og hold den stram så ingen fugler blir fanget.
 
Visste du at:
Solbær inneholder tre ganger mer vitamin C enn samme vekt av appelsiner.

Fruktene er ikke den eneste delen av busken som brukes: Solbærbladene er mye brukt i parfymeindustrien.

I middelalderen ble bladene fra solbærbusken brukt mot gikt, urinveissykdommer og astma.

På 1900-tallet ble det i Amerika forbud mot å dyrke solbær, da de kunne smitte pinjetrærne med sykdommen "white pine blister rust disease". Fremdeles er det noen stater i USA hvor det er forbudt å dyrke solbær.