Sneglene - En av årets største sommerplager

Samtidig som at hagen begynner å spire, begynner også de fryktede brunskogsneglene – også kalt mordersnegler – å krype frem fra skjulestedene sine. Men slapp av! Det finnes mange metoder man kan forsøke for å kvitte seg med de uvelkomne hagegjestene.

Storspiserne

De åler seg rundt i hagen din og tar seg gjerne til rette med å spise opp diverse godsaker. Ikke er de kresne heller; de forsyner seg i alt fra blomsterbed til grønnsaksåker. At sneglene spiser så mye kommer av en stor appetitt kombinert med et enormt antall snegler. Men de spiser ikke bare opp hagen din, de spiser også hverandre! Du bør derfor huske å fjerne døde eller skadede snegler, ettersom disse utsondrer en lukt som lokker til seg andre snegler.

Den dårlige nyheten er at dersom sneglene først har kommet seg inn i hagen, er det veldig vanskelig å bli kvitt dem. Derfor er det også viktig å forsøke å få bukt med dem så raskt som mulig.

Snegleplukking

Sneglene er hermafroditter, noe som betyr at de kan pare seg på egenhånd. Det meste av forplantningen foregår imidlertid mellom to snegler. En snegle kan produsere opptil 400 egg per sesong, noe du vil merke godt hvis du forsøker å plukke dem ut!

Det er best å samle dem opp på morgen eller kveld når det er litt svalere ute. Da er sneglene mest aktive. Du bør ikke plukke sneglene med hendene. Bruk en spade, stekepinsett eller lignende. Slimet er ikke giftig, men det er ikke så trivelig å få det på hendene.

Tips! Husk å ikke kaste de døde sneglene i komposten eller rett på bakken. Sneglene er fulle av egg som klekkes og blir til nye snegler. Du bør i stedet grave dem ned slik at de ikke lokker til seg flere.

Ulike bekjempningsmetoder

  • En rask og enkel metode er å klippe eller skjære av hodet.
  • En annen, skånsom metode er å legge dem i kokende vann.
  • Legg sneglene i en boks eller plastpose og legg dem i fryseren.
  • Ølfeller: Lag to hull i en plastboks med øl i og forsøk å ha boksen på bakkenivå, slik at de er lett for sneglene og komme inn, men ikke ut.
  • Hold gresset kortklipt. Langt gress blir ofte fuktig, noe sneglene trives med.
  • Legg ut kalkstrenger rundt planter du vil beskytte.
  • Sneglemiddel er et svært effektivt virkemiddel for å bekjempe mordersnegler. Velg gjerne et Debio-merket middel, så er du samtidig skånsom mot miljøet.