Smarte tips til grønnere fingre

Med litt stell og oppmerksomhet trives potteplantene mye bedre.

Et friskt kjøp
Se etter at plantene har hvite røtter når du kjøper dem. Brune røtter betyr at planten ikke er i god vekst. Se at plantene er fri for sykdommer og skadedyr. Skadedyr skjuler seg ofte på underside av bladene, snu derfor planten på hodet og se om du ser spor etter skadedyr.

Større potter
De fleste potteplantene kan med fordel gis større potter enn de har når du kjøper dem. Jo mer plass røttene har å boltre seg på, jo raskere vokser planten seg stor og flott.

Ingen sol
Pass på at ingen planter, bortsett fra sukkulenter og kaktuser står i direkte sollys. Da trenger de mer vann og kan lettere få sviskader.

Lys
Noen planter som de med lyse farger i bladene, bør plasseres så nært et vindu som mulig. Planter som står i dårlig lys, begynner å lene seg mot lyskilden. Snu plantene når du vanner dem, så unngår du at de vokser seg skjeve. Skal du har planter til et skyggefullt sted, kan du for eksempel velge disse sortene: Flamingoblomst, bjørkefiken og fredslilje.

Dusj bladene
De fleste grønne potteplanter setter pris på om du dusjer over bladene med en sprayflaske en gang i uken.

Ferievanning
Skal du reise bort, kan du snu en plastflaske på hodet i jorden. Lag et lite hull i korken og klipp eller skjær bunnen av flasken. Da får du et vannlager som slipper passé mengder vann i jorden.

Gjenblomstring
Vi du ha blomstrende potteplanter til å blomstre på nytt, så sett dem kjølig en periode før du setter dem tilbake i et varmt rom. Eksempler på arter som trenger å stå kjølig en periode før du setter dem tilbake i et varmt rom. Eksempel på arter som trenger å stå kjølig noen måneder for å komme i blomst på nytt: Ildtopp, kaktuser, St. Paulia og pasjonsblomster.

Gjenoppliving
Har en av plantene dine tørket ut, kan du prøve dette opplivningsrådet: Fyll oppvaskkummen eller en bøtte med vann, sett planten nedi og fyll i temperert vann slik at potten sinker og jorda beginner å trekke til seg vann. La planten stå der i en time.