Slik blir du kvitt plagsomme maur

En maur eller ti i hagen er ingen krise, men når tuene topper seg og de små krypene invaderer plen, bed og terrasser, er det på tide å brette opp ermene.

Kan være aggressive
Det finnes over femti typer maur i Norge, og selvom de er en viktig del av naturens kretsløp, så er det ikke gøy når skogsmaurene overtar familiens hyggeplass. Det er spesielt de røde skogsmaurene som er plagsomme, ettersom de har en aggressiv adferd der de biter eller spruter maursyre hvis de føler seg forstyrret. Et annet element å tenke på er at jo flere maur du har i hagen, jo flere av dem er det som kan invitere seg selv inn i huset ditt.

Gjør forarbeid
Først bør du kartlegge maurenes bevegelser i hagen, slik at du kun legger ut insektsmiddel der det er mest hensiktsmessig. Finner du maurstiene og tuene deres, sitter du med trumfkortet på hånden. Et vannemiddel kan du helle rett på overflaten. Området og reiret må bli godt gjennomtrukket av vanningsmiddelet for at det skal trenge ned i maurgangene. Fordelen med et vanningsmiddel kontra et strøpulver er at det ikke støver.

1-0 til deg
En annen måte å bekjempe maurene på er å legge ut åte som de frakter med seg tilbake til dronningen. Dette har langtidseffekt, og sørger for at hele reiret dør. Granulert åte er et eksempel på denne typen insektsmiddel, og består av en sukkeråte som frister maurene til å fråtse i godsakene. Har du kartlagt hvor maurene beveger seg, trenger du bare å strø middelet i maurenes stier og innganger, eventuelt på terrassen, langs hageganger og langs grunnmuren.