Skal begynne å sette frø i vår

Når du funderer på hva du skal gjøre i hagen i år, tenk på at du kan sette frø selv i stedet for å kjøpe plantene i butikk.
  1. Frø garanterer det beste resultat. Hagebutikker selger planter fra spesifikke dyrkere. Om du ikke finner det du søker i deres hyller, så kan du ikke kjøpe det. Så selv med egne frø, og da har du et bredt valg mellom urter, grønnsaker og blomster. Du kan velge dufter og farger du kanskje ikke finner i handelen.
  2. Det er enkelt. Å få frø til å gro raskt – de er genetisk programmert til å skyte skudd. Det vanskelige kommer senere. Når de har grodd, må man passe godt på dem.
  3. Du sparer penger. Prisen per plante synker drastisk når du bruker egne frø til dyrking.
  4. Du kan få tidligere avling. Om du bruker noen knep så kan du starte å sette ut dine kimplanter tidligere, noe som betyr at du kan høste mens andre fortsatt venter på at deres grøde skal modne.
  5. Unngå trengsel. Når du setter egne frø slipper du stresset med vårhandlingen i hagebutikken.

Kunnskap om hvordan man begynner å så
Når du sår skal du være svært nøye med å sette frø i riktig dybde. En del frø trenger lys for å gro; andre vil ha det helt mørkt. Følg nøye anvisningene på frøposene. Spiring krever mellom 18 – 24 °C. Sett frøene på en varm plass eller bruk en varmematte.

Å få de spede skuddene til å bli friske kimplanter er den vanskeligste biten med å så frø selv. Kimplantene skal passes på. De er svært kresne når det gjelder vanning – om du ikke vanner dem en dag så dør de. Om du planlegger å reise bort, prøv å finne noen som kan hjelpe til å vanne dem. Kimplantene behøver ofte sterkt lys og blir lett syke og dør. Når tiden for å plante dem utendørs nærmer seg, må de herdes – gradvis tilpasse seg til å være ute.

For nybegynnere kan alle disse detaljer virke avskrekkende. Det beste er å starte i liten skala – med bare noen typer frø. Alt etter som frøene gror, får du mer og mer erfaring.

Beste tidspunkt
En feil som mange gjør, er å starte å plante kimplanter for tidlig på sesongen. De fleste kimplanter kan man plante ut fire til seks uker gamle. Planter du frøene for tidlig, må de stå innendørs lenge og risikerer da å bli spede.

For å regne ut riktig tidspunkt for å så, start med å ta rede på hvor lenge det gjennomsnittlig er frost i din region Hent informasjon f.eks. hos dyrkere eller personale i din lokale hagebutikk.

Når du har funnet denne datoen, les anvisningene på frøposen.

  • Det står kanskje ”Begynn å så 6-8 uker innen frosten beregnes å avta”. Om det er tilfellet, regn ut når det blir og sett i gang å sette dine frø.
  • Om det står ”Frøene gror på 7-9 dager”, så legg til 5-7 dager ekstra.