Sensommer er vepsetid

Vepsen forårsaker mange hyl og kaffevelt ved sommerens utemåltider.

Vepsen - eller mer korrekt stikkvepsen - er normalt et fredelig og sosialt individ som har det travelt med å pusle med bolets egg og larver, men når sommeren går på hell er det slutt med det sosiale. Passet av larver går i stå. Ja, ofte blir de kastet ut av bolet eller spist opp av arbeiderne, som fra nå av lever en omstreifertilværelse til frosten tar dem. Arbeiderne som er hunner med uutviklet kjønnsorgan, gir nå fullstendig etter for sin hang til søte saker og drar ut på jakt etter moden frukt - eller bugnende kaffebord.

Veps kan på samme måte som fluer spre bakterier fra råtnende søppel til friske matvarer. Likevel synes trolig de fleste at faren for stikk er det mest plagsomme med veps.

Stikkvepsens gift er beslektet med slangegift, og stikkene kan være meget smertefulle. Men da insektet kun sprøyter uhyre små mengder gift inn i den personen som stikkes, er et vepsestikk bare i sjeldne tilfeller farlige. Folk som er allergiske for ett eller flere av de stoffene som inngår i giften, bør straks søke lege om de blir stukket. Det gjelder også hvis man er så uheldig å bli stukket i munnen eller på halsen. Her kan slimhinnene nemlig svulme så voldsomt opp at man kan få pustvansker.

Hva kan man gjøre?
For å komme vepseplagen i forkjøpet må man finne bolet. Det er imidlertid noen ganger lettere sagt enn gjort, da det kan være gjemt i en mur eller hull i jorden. Sitter bolet fritt - i et tre eller under et takskjegg - kan man skjære det ned, brenne det eller bruke ett vepsemidler. Det gjøres best om kvelden når vepsen er hjemme i bolet, og hvor de på grunn av den lave temperaturen ikke er aggressive. Kvitt vepseskum har forlengerrør som gjør det lettere å sprøyte inn i bolet.

Bruk beskyttelsesklær som er tett rundt håndledd og ankler, hansker og helst hatt med nett.