Salat i hagen om sommeren

Du kan fylle dine salatskåler hele sommeren med ferske grøder etter å ha plantet salat. For kostnaden av en pakke frø, kan du fråtse i salat fra vår til høst. Sammenlignet med prisen på ferdigkjøpt salat så sparer du mye i matbudsjettet.

Det vanskeligste med salatdyrking er at den raskt blomstrer i sommervarmen. Når blomstringen har startet, begynner bladene å bli bitre. Unngå dette ved å bruke rett dyrkingsmetode og gjennom å velge sorter som tåler varme.

Dyrkingssteder
Et område i fullt sollys er perfekt om våren, men risikerer å påskynde blomstringen når det blir sommer. Plant salat slik at den står i skygge om ettermiddagen, spesielt i sør. En annen metode går ut på å plante den i kar. Vide, lave kar passer bra for salat som har grunt rotsystem. Still karene i skygge om ettermiddagen så utsettes blomstringen.

Jordsmonn og gjødsling
Salat liker rik, veldrenert og alltid fuktig jord. Bland ned kompost før du planter. Tilsett mer når plantene har fått fire bladd. Fyll karene med like deler ferdigkjøpt jordblanding, kompost og jord. Annenhver uke etter at bladene har blitt 10 cm skal du bruke en vannløselig gjødsel.

Slik sår du
Salat trenger lys for å gro. Dekk frøene lett og jevnt med jord. Så dem tett og tynn ut når de har blitt 5 – 10 cm høye, eller sett frøene direkte i rett avstand fra hverandre.

For å kunne høste kontinuerlig, planter man frø hver 10 – 14 dag. Frøene gror best i kjølig vær. Om sommeren settes frøene innendørs i et kjølig rom og flyttes senere ut når de har fått 4 – 5 blad.

Innhøstning
Bruk det du luker bort i salat. Mens plantene vokser, så plukker du først de ytterste bladene. Plukk siden hele hodet gjennom å dra opp eller skjære det av. Har du sorter som du kan skjære av, og som vokser opp igjen, skjærer du av noen cm over marken. Gjødsle etter høsting. Du kan forvente deg at salat vokser opp igjen 3 – 4 ganger innen den dør.

Tips for å få en god salatavling

  • Ved bruk av Mesclun eller blandet salat skal frøposen ristes før du sår.
  • For å kunne høste salat midt på sommeren, velger du grøder som tåler varme: Romansorter og salat type Lolo Rossa og Lollo Blond. New Zealand-spinat og Malabar-spinat tåler varme og har spinatlignende blad.
  • Vann tidlig på dagen.
  • Gjødsle jorden for å forbedre den og holde røttene fuktige. Bruk klipt gress, kjøkkenkompost eller furubar som skremmer bort skadedyr som liker salat.
  • Når du høster sorter som du kan høste i flere omganger, skal du bruke en liten saks eller kniv med langt og tynt blad som lett kommer ned mellom tettstående planter.
  • Sorter som kommer lett igjen, er ekløvsalat, Romansalat (Freekles og Rouge d’Hiver), Seeded Simpson og Red Sails.
  • En rad på cirka 90 cm med kontinuerlig innhøsting rekker til å fylle en voksens salatskål fra vår til høst.