Gjødsel

Mer om Salat plante

Art:        Lactuca sativa
Familie: Asterceae


Hvordan den plantes: Salat
Salat trives i termperert klima. Ekstrem varme eller kulde påvirker veksten, og om det er for varmt blir bladene svært bitre.

I gartnerier kan man så frø hele året. Kimplanter skal plantes ut når de er omtrent en måned gamle

Plant ut salat (kimplanter) i rader med omtrent 25 cm mellom plantene og 40 cm mellom radene.

Man kan så direkte i jorden utendørs. Beste tiden for det er enten februar - april eller september – oktober. Strø ut 2 gram frø per kvadratmeter, og legg dem 1 – 2 cm dypt.

Jorden skal være porøs, rik på humus og veldrenert. Den beste salaten kommer fra jord som er vannet regelmessig. pH-verdien bør være nøytral, men kan også være lett sur. Forbered jorden godt før du planter. Gjødsle før du sår eller planter ut og 2 uker etter utplanting.

Sesong: Når skal du høste salat?
Salat finnes i en mengde varianter som blir flere hvert år. De vanligste og de viktigstre er:

A. Hodesalat – Har brede løst sittende fete blad.

B. Isbergsalat – sprø og tykke tett sittende blad som danner et kompakt ”hode”. Har lys farge og delikat smak.

C. Romanisalat – har en karakteristisk avlang form og en typisk noe best smak.

D. Bladsalat – Bladene vokser løst på en grov stilk og former ikke ”hode”. Bladene er sprø og har ingen utpreget smak.

Man høster salat når det er blitt tilstrekkelig stor med mange blad. Man skjærer den av med en skarp kniv, ikke altfor langt ned, slik at den kan vokse til igjen. Man bør kunne høste 2 – 3 ganger per sesong. En middels stor avling ligger på 1,5 kg per kvadratmeter.