Å så direkte utendørs

Å så innendørs er en måte å starte plantingen i hagen. Et annet valg er å sette frøene direkte i jorden – utendørs. Denne metoden kalles direktesåing, og det er en enkel metode som gir god avkastning.

Til forskjell fra når det gjelder kimplanter, må du ved såing ta hensyn til været, ville dyr og insekter. Til tross for dette, gror frø fra ettårige planter, stauder, gress og mange sorter grønnsaker og vekster enkelt når de sås direkte i jorden utendørs.

Grønnsaker
Direktesådde rotfrukter, f.eks. gulrøtter og reddiker, etablerer seg ikke bra som kimplanter. Neper etablerer seg bra, men trives bedre i kald jord, så det finnes ingen mulighet for å så dem innendørs.

Varmeelskende sorter som trenger en lang sesong for å gi resultat, f.eks. tomat, paprika eller aubergine, gir bedre avling om de ikke sås direkte, spesielt i trakter med kort sommer. Sett disse innendørs. Andre arter som liker varme er f.eks. gresskar, squash, agurk, bønner og meloner, som trives hvis de sås utendørs når alle fare for frost er over.

Blomster
Visse blomster, deriblant sukkererter, ridderspore og kornblomst, gror best i kald jord og bør sås direkte utendørs tidlig i sesongen. Du bør også så blomster som er vanskelige å få til å gro, f.eks. Morning Glory, karse, valmuer og Moon Flower.

Ettårige sorter som har lang spiretid passer best å så innendørs f.eks. Cleome, Petunia og amarant. Andre ettårige deriblant Cosmos, ringblomster og zinnia vokser fint når de sås direkte utendørs.

Steg for steg

Forbedring av jorden. Bruk en rake for å løsne jorden. Småfordel store jordklumper og fjern pinner, steiner og røtter. Tilsett gjødsel og kompost for å gjøre jorden så bra som mulig. Avslutt med å skape en jevn overflate.

Grav ned. På de fleste frøposer står det på hvilket dyp du skal så. En tommelfingerregel er å så i en dybde på tre ganger frøets diameter. Det finnes unntak. En del frø behøver lys for å gro og skal sås oppå jorden. Trykk ned den typen frø med en plantespade eller en fjøl slik at fuktigheten gjør at de gror.

Følg disse rådene for såing:

  • Om jorden inneholder mye leire og har en tendens til å sprekke når den tørker, skal du dekke frøene med en ”så-start-blanding” som du kan finne i spesialbutikker.
  • Når du planter mye små frø, f.eks. gulrotfrø, blander du ut frøene med sand for bedre fordeling.
  • Når du sår større frø som erter og bønner, så lag en lang fure og sett frøene i riktig avstand fra hverandre. Du kan også bruke en bambuspinne eller penn for å lage individuelle hull.

Fuktighet er viktig. Etter såing vanner du forsiktig. Unngå å helle eller sprøyte heftig, ettersom du i sa fall risikerer at frøene flytter på seg. Det er svært viktig å opprettholde jordens fuktighet. Om det er en solfylt plass, betyr det at du kanskje må vanne to ganger om dagen.

Sett ut pinner der du har sådd. Marker stedene du har sådd på, spesielt om de ligger mellom allerede dyrkede steder. Bruk hagepinner og snører, eller plastpinner – noe som tydelig viser hvor du har sådd.

Identifiser spirene. Lær deg å kjenne igjen spirene slik at du ikke tror at de er ugress og luker dem bort. På noen frøposer finnes det et bilde av kimplanten. Du kan også finne illustrasjoner og foto på nettet. Om du er i tvil om hva det er, så la det stå til du er sikker på om det er venn eller fiende.

Tynn ut spirene. Følg anvisningene for tynning på frøposen. Du forstyrrer rotsystemet så lite som mulig om du i stedet for å trekke opp planten, kniper eller klipper den av.

Se opp for skadedyr. Vær nøye med å beskytte plantene mot snegler, larver, mark og skadeinsekter.