Roser i blomst

Villroser er livskraftige, har vakre blomster og en svært tornefull stilk. Når de dyrkes er det oftest i hekker. De er ikke bare dekorative, men har også praktisk nytte da de holder uønskede dyr borte takket være sine torner. Disse hjelper også planten til å klatre.

Blomstene kan være enkle, halvdoble eller doble og slår ut i sommermånedene. I sin enkleste form har villrosen 5 kronblader. Den semidoble kan ha 7-20 kronblad og den doble mer enn 20 kronblad. Oftest er de lyst rosa, men de kan også være hvite eller mørkrosa.

Etter blomstringen formes ovale røde nyper. De er rike på C-vitamin, modner om høsten og brukes til en rekke produkter fra kremer og medisiner til urtete og syltetøy. Vanligvis har planten grupper på 5-7 sagtannede blad, men det kan variere, avhengig av sort.

Tips for å lykkes med rosedyrking

  • Fjern døde kvister.
  • Fjern døde skudd og syke eller gamle svake deler.
  • Skjær/klipp av høyst 5-7 mm ovenfor en knopp og i 45-60 graders vinkel.
  • Bruk alltid skarpe verktøy som gir en ren skjæreflate, og unngå å brekke kvister ettersom du da risikerer å skade planten.
  • Skjær/klipp stilken ovenfor en knopp, slik at den får nok lys og luft. Knoppen kommer da til å blomstre bedre og rosebusken blir vakrere.