Gjødsel

Mer om Reddik plante

Art: Raphanus sativus
Familie: Brassicaceae


Hvordan man planter: Reddik
Reddiker voksen raskt og et lettdyrkede. Dette gjør dem ideelle for å så suksessivt hele sommeren, og er utmerket for å fylle glippet mellom mer langsomt voksende grønnsakene.

De behøver ikke mye plass og kan dyrkes direkte i jorden eller i større beholdere. Man sår frøene direkte i forbehandlet jord som skal være steinfri, eller i kompost. De foretrekker fuktig og næringsrik jord. Om du sår om våren, skal de vokse på et solrikt sted, men i sommermånedene trives de bedre i halvskygge.

Om du frøsår i drivhus, skal temperaturen ligge konstant på 21 oC. Om drivhuset er oppvarmet, kan du så sent om vinteren eller tidlig om våren, eller alternativt fra midt på våren til sent på våren i et ikke oppvarmet drivhus.

Så frøene tynt i hull som du vanner i forveien, omtrent 1 cm dypt. Om det trengs, så tynn ut skuddene slik at de står 3 cm ifra hverandre, slik at røttene har plass til å utvikles. Vann regelmessig for om de har det for tørt får de dårlig smak og blir tre-aktige, men vann heller ikke for mye for da vokser bladene for mye på røttenes bekostning.

Høst reddikene når røttene er voksne, men pass deg for å la dem være i jorden for lenge, for da blir smaken og strukturen forringet. At man høster i tide kan også gjøre at man slipper jordlopper som lager mange hull i bladene. Snegler kan også lage problemer, så bekjemp dem eventuelt om det trengs. Vasket og oppbevart i plastposer i kjøleskapet kan reddiker holde seg noen dager, men er bedre jo ferskere de er. 

Sesong: Reddik
Reddiker er røtter og vokser under jorden. De er enten runde eller sylinderformede. De kan være mørk rosa, hvite eller noen ganger begge deler. De vokser fort, går fra frø til innhøsting på 25 dager, og kan dyrkes fra tidlig vår til sen sommer.

Det finnes også vintervarianter som er svarte, større og mindre populære. Det som er bra med reddikdyrking, er at du kan fortsette å nyte dem til sent på høsten og vinteren om du sår om sommeren.