Potteplanter: Vanlige problemer

For det meste er det eierens slurv som gjør at potteplanter får problemer og dør. Dette kan enkelt unngås med litt stell og oppmerksomhet.

Det første du gjør

Etter å ha kjøpt potteplanten stiller man den ofte i et rom som pynt, og den får litt vann iblant for at den skal fortsette å vokse. Det faktum at du lar den stå i sin originalpotte med blomsterjord og stiller den i en potteskjuler er ikke bra i lengden.

Gode rutiner når du har skaffet deg en ny potteplante:

  • De første ukene lar du planten venne seg til sine nye omgivelser ved å la den være i potten.
  • Når den har tilpasset seg, planter du den om i en ny potte.
  • Bruk jordbasert kompost. Kompost uten jord er, spesielt ved de tørre forhold som oftest råder innendørs, umulig å få fuktig igjen når den har tørket helt, og den har da nesten ingen næring igjen. Jordbasert kompost beholder lettere fuktigheten og inneholder derfor mer næring.
  • Det er viktig at planten settes i like mye blomsterjord som før.
  • Still potten på et fat slik at pottebunnen eller vannavrenning ikke skader møblene.
  • En blanding av steiner, skjell og glasskuler ser vakkert ut og hjelper til å holde jorden fuktig.

Vanning av potteplanter
For lite vann er et stort problem spesielt om du ikke har for vane å vanne regelmessig. Uregelmessig vanning innvirker på veksthastigheten og potteplantens helse. Regelmessig vanning er å foretrekke. Lag deg rutiner. 

Hengende blad er et av de første tegn på at planten ikke får nok vann. Siden visner de og blir brune. Alle potteplanter, inklusive sukkulenter trenger å vannes med jevne mellomrom. Planter med mange brede blad som f.eks. yucca-palmer og fatsias, trenger mye vann og tørker lett ut. Les på plantens etikett og følg rådene om vanning. 

Når du vanner potteplanter gjør du det direkte på jorden. Unngå å vanne på selve planten. Det skal være hull for drenering i bunnen på krukken slik at overflødig vann kan renne ut.

Få planter trives med å stå i vann, og røttene råtner lett i så tilfelle. 

Iblant kan planter dø av overvanning. Å vanne for mye kan være like skadelig som å vanne for lite. At man vanner for mye vises ved at bladene gulner, at stilken råtner og at planten iblant angripes av soppsykdommer. 

Stell av potteplanter
Plukk raskt bort visne blomster og råtnende og døde blad. Det hindrer smitte og forråtnelse av planten.

Akkurat som pyntegjenstander eller annet i hjemmet, så kan potteplanter bli støvete. Det skjemmer ikke bare planten, men det skader også plantens helse. Bladene kan ikke puste skikkelig, og plantene blir mottakelige for skadedyr og sykdommer. For å unngå dette skal du regelmessig tørke av bladene både på over- og undersiden med en fuktig klut for å få bort støv og samtidig gjør det dem vakrere. 

Sentralvarme gjør at inneklimaet blir veldig tørt, og det er ikke bra for potteplantene. Spray dem derfor regelmessig med vann. Det er livsviktig for plantene dine. Hev luftens fuktighet gjennom å sette ut skåler med vann nær varmeelementene. Det er bra både for planter og mennesker. 

Temperatursvingninger mellom dag og natt kan skade plantene. De som står i vinduet er de mest utsatte, så pass på at de står innenfor gardiner eller persienner og ikke mellom disse og vinduet. Ingen planter liker trekk.

Trenger potteplanter lys
Alle potteplanter liker å stå lyst for å trives, men ulike arter vil ha det mer – andre mindre lyst. Det er nødvendig å finne ut hva slags belysning en potteplante trives best i. Å snu potten iblant kan forebygge at bladene begynner å gulne.

Gjødsling av potteplanter
Potteplanter trenger å gjødsles, spesielt når de holder på å få knopper. Å sette en passende gjødsel ved siden av vannkannen hjelper deg å huske det.

En god løsning er å sette planten ut i hagen eller på terrassen om sommeren. Regn gjør planten ren, og frisk luft gir den nytt liv.