Gjødsel

Mer om Pære plante

ArtPyrus communis
FamilieRosaceae


Hvordan man planter: Pæretrær
For best mulig resultat plantes pæretrær om høsten. Dette følsomme treet skal være podet slik at det får bedre motstandskraft mot sykdommer. Treets endelige størrelse avhenger av hvilket rotskudd den podes på. Trærne skal stå minst 90 – 120 cm fra hverandre slik at røttene får god plass til å vokse og gi treet mye næring slik at det gir god avling.

En del sorter, f.eks. Conference er selvbefruktende, men de fleste sorter trenger minst et tre til som blomstrer samtidig for at en krysspollinering skal skje, noe som gir bedre avling.

Treet trives i temperert klima; en del verdifulle sorter krever varmere strøk. Et herdig tre kan dyrkes i de fleste typer jord, men det foretrekker porøs og veldrenert jord. I tørre perioder må det vannes regelmessig, men vanningen skal minskes når blomstringen starter. Det er viktig å ikke gi for mye vann, ettersom det innvirker negativt på avlingens kvalitet. Etter at man har høstet skal man slutte å vanne.

Forbered jorden godt i forveien. Bland i mye organisk materiale (f.eks. grønnkompost). Fra og med tredje året gjødsler du før blomstring, en måned før innhøsting samt på slutten av vinteren.

For å garantere god avling og gode frukter, kreves at man beskjærer frukttreet regelmessig. Det er et kraftig voksende tre som blir svakt og det ikke bekjæres på riktig måte. Tynn ut svakt utviklede eller misdannede frukter så tidlig som mulig, slik at all næring går til de friske fruktene.

Sommer beskjæring skal bare gjøres på de kraftigste trærne slik at det dannes en luftig trekrone. Beskjær pæretreet i juni etter den første innhøstingen.

Sesong: Når skal man høste pærene?
Pæretrær vokser kraftig og kan bli 15 meter høye om man ikke beskjærer dem. Deres bark er grå, og bladene er ovale med lange stilker, klargrønn i fargen og smalere øverst.

De blomstrer sent i mars i omtrent tre uker. Blomstene har normalt 5 kronblad og sitter i grupper. Siden begynner frukten å dannes og kan høstes fra juni til oktober, avhengig av sort.

Pærer pleier å høstes før de har modnet helt og fortsatt er ganske harde. De bør ligge og modnes en stund, slik at de blir mykere, og da begynner også fruktkjøttet å smake søtere. Når de høstes, skal de lagres svalt.

Formering av pæretrær
Pæretrær kan formeres gjennom frø, men det er imidlertid ikke noen hensiktsmessig metode ettersom fruktene da som oftest blir svake og mottakelige for sykdommer. Man kan også formere dem gjennom å ta stiklinger eller gjennom andre metoder avhengig av sort.

Man pleier å formere pæretrær gjennom poding på stammer. Nå for tiden er den vanligste rotstokker Quince som finnes i flere varianter.

Pæresorter 
Det finnes tusentalls ulike sorter av pærer. De mest kjente er:

  • Carmen – en tidlig sort med store gulgrønne rødprikkede frukter med saftig aromatisk fruktkjøtt. Treet produserer mye frukt som holder seg lenge.
  • Santa Maria – En svært saftig sommerpære. Treet gir mye frukt som spises fra midten av juli til sent i oktober.
  • William och William Red – Frukten er stor, gullgul med røde og mørkerøde prikker. Fruktkjøttet er saftig, søtt og duftenede. Det modner i august.
  • Hardy Butter – Stor oval frukt med skrukkete grønt og bronsefarget skall. Det hvite fruktkjøttet er søtt, og fruktene modner fra sent i august til midten av september.
  • Conference – Store ovale frukt med grønn/gul/orange skall og duftende saftig fruktkjøtt. Denne pæren modner i oktober, men bør høstes tidligere.
  • Abbot Fetel - Har en typisk lang ”hals” og grønt skall med svært saftig fruktkjøtt. Det modner tidlig i september.
  • Dean of the Comitium – Dette er en av de beste sortene som karakteriseres av tykke og svært store frukter med rødgule brunflekkede skall. De modner sent i oktober, men bør høstes i september om du skal lagre dem.
  • Kaiser – Store avlange frukter med gulhvitt, saftig og søtt fruktkjøtt. Skallet er rustfarget og sjatterer i gult og bronse. Det modner i oktober og november, men for å kunne lagres må de høstes i september.