Å lykkes med frøplanter i 10 steg

Du kan starte å så frøplanter for å spare penger. Eller du vil kanskje dyrke en plante som ikke er så lett å få tak i ute i handelen?

Hva din motivering enn er, så er det mulig; enten du er en erfaren dyrker eller ikke. Lær deg grunnreglene, og du kommer til å oppdage at å dyrke dine egne frøplanter er en takknemlig oppgave.

1. Velg beholder
Dine beholdere skal være rengjort, minst 5 til 8 cm dyp og ha dreneringshull. Du kan velge mellom plastkrukker, papp-, torv- eller yoghurtbeger, aviser og t.o.m. eggeskall. Du kan kjøpe nybegynner-sett, men invester ikke for mye før du er sikker på at du vil fortsette med frøplanter hvert år. Om du sår i små beholdere må du flytte dem til litt større så snart de har fått sine første riktige blad. Tenk på at brikker og krukker tar plass; pass på at du har noe sted å sette dem før du begynner.

2. Start med jorden
Så frøene i steril ferdigpakket jord spesielt tilpasset formålet. Bruk ikke jord fra hagen. Fukt jorden med lunkent vann før du legger den i beholderen.

3. Dobbeltsjekk plantedybden
Man skal sette frøene så dypt som det er anbefalt på frøposene. En tommelfingerregel er at man skal sette frøene på et dyp som tilsvarer tre ganger deres tykkeste del, men ikke glem å lese bruksanvisningen på frøposene nøye. En del frø, f.eks. noen salatsorter trenger lys for å gro og skal ligge på jordoverflaten. Etter såing sprayer du med vann slik at jorden blir fuktig igjen.

4. Vann forsiktig
Bruk alltid romtemperert vann når du vanner frøplantene. La vann som inneholder klor, stå natten over slik at kloret forsvinner. Bruk ikke destillert vann. Det er viktig at jorden holdes fuktig, men ikke vann for mye da det gjør det lettere for smitte å utvikles. Unngå å vanne direkte på bladene. En enkel måte å unngå dette og å vanne for mye, er å dyppe beholderen i vann og la jorden suge opp den mengden den behøver. Visse nybegynner-sett inneholder en oppsugingsmatte som leder vannet fra et reservoar til tørre røtter. Det er sikkert den mest idiotsikre metoden. Hva du enn gjør, glem ikke å vanne. Det kommer til å ta livet av planten.

5. Hold fuktigheten konstant
Dekk beholderne. Det hjelper til å holde fuktigheten i dem. I nybegynner-sett finnes det vanligvis et tøystykke som skal brukes til dette. Du kan også bruke plastposer eller plastark. Fjern disse så snart frøene har grodd.

6. Jevn temperatur er viktig
Frøene trenger varme for å gro – varm jord, ikke varm luft. De fleste frø gror ved 26 °C. En vanntett varmematte for røtter holder jorden på konstant temperatur. Et annet alternativ er å sette dem på kjøleskapet eller fryseboksen og la dem stå der til de begynner å gro. Når de har grodd skal de stå i maksimalt 21 °C. De kan tåle helt ned til ti plussgrader om jordtemperaturen ligger på 18 - 20 °C.

7. Gi næring
Gjødsle etter at dine kimplanter har fått andre omgang med blad. Bruk et flytende middel, blandet med lik mengde vann, en gang i uken. Etter fire uker bruker du middelet utspedd, og annenhver uke til du setter plantene ut.

8. Tilfør tilstrekkelig med lys
Utilstrekkelig lys fører til spede kimplanter. I sørlige strøk kan du antakeligvis dyrke kraftige kimplanter i lyse vinduskarmer som vender mot sør. I nord er det ikke sikkert at det holder med sørvendte vinduer for å gi tilstrekkelig lys for ikke å få spede planter. Best resultat får man med 14 – 16 timer dagslys per døgn. Et tegn på at de ikke får tilstrekkelig lys er når de bøyer seg mot vinduet. Du kan hindre at de bøyer seg gjennom å snu på krukkene, men problemet er at stilkene blir for lange, og det kan du ikke gjøre noe med. Når du bruker elektrisk belysning skal du velge f.eks. neonlamper med både varmt og kaldt lys. Heng lampene 5 – 8 cm over plantene.

9. Luftsirkulasjon
Å få luften til å sirkulere hjelper mot sykdommer og gjør stilkene sterkere. Sett en vifte nær kimplantene for dette bruk. Unngå at den blåser direkte på plantene.

10. Herd plantene før utplanting
Før du planter ut dine kimplanter trenger de å herdes, dvs. tilpasses en ny og tøffere omgivelse. Denne prosessen kalles herding.