Problem med insekter?

til innendørsbruktil utendørsbruk

 

                                                                                  
                                                                                                                                                                                                                            

 Maur kan være sjarmerende ute i naturen, men det er ingen som liker å ha dem på kjøkkenbordet, badet eller terrassen. Her gir vi deg noen enkle og effektive tips for hvordan du kan bli  kvitt mauren både inne og ute.

 
 

 

                                     Maueskolen: Norges vanligste maur

Rödmyra Myrr
               


Rød skogsmaur (Formica rufa) er ca. 5–12 mm lang. Den er rød på midten og svart på resten av kroppen. Rød skogsmaur har ingen brodd, men den har til gjengjeld kraftige kjever. Hvis den føler seg truet, kan den bite og sprøyte maursyre inn i såret med bakkroppen. Maursyren svir, men den er normalt sett ikke farlig for mennesker.

Den røde skogsmauren lever i tuer som kan bli opptil to meter høye og huse fra 100 000 til en million maur. De kan ofte ha kolonier som består av flere nærliggende tuer med flere dronninger.

Det kan oppleves ubehagelig å ha rød skogsmaur på eiendommen, ikke minst med tanke på antallet det dreier seg om og at det med tiden kan oppstå flere tuer

 

 

Svartmyra Myrr
          


Svart jordmaur (Lasius niger), også kalt sukkermaur, er en av de vanligste maurartene i Norge. Den er helt svart og ca. 2–15 mm lang. Arten lager ofte reir under steinplater, rundt grunnmuren, i blomsterbed og lignende.

Svart jordmaur forlater kolonien for å jakte etter føde, noe som kan skape problemer hvis de finner mat innendørs eller på terrasser. De lager et luktspor hele veien tilbake til kolonien sin, og da tar det ikke lang tid før hundrevis av maur kommer tilbake for å hente mat.

Hvis den svarte jordmauren finner mat innendørs, lokker de snart med seg flere maur og skaper følelsen av at huset er invadert. Den beste metoden for å unngå problemer er å holde rent og unngå at det dannes gamle flekker med sukker eller å la søtsaker eller mat stå fremme for lenge.         

 


 

Faraomyra Myrr
         


Faraomaur (Monomorium pharaonis)

er gulaktig med mørk bakkropp og ca. 2–5 mm lang. Den stammer fra tropene og trives best i temperaturer rundt 27–30 grader. I Norge er den helt avhengig av innendørsklima for å overleve.

Faraomauren er altetende og elsker søtsaker og proteinrike matvarer, for eksempel kjøtt. Den trives der det finnes mat, og spesielt på kjøkkenet. Ettersom faraomauren er så liten, tar den seg ganske enkelt inn i bygninger. Den lager mange små reir og er derfor vanskelig å lokalisere og bekjempe

 

 

 

 

 Myrr Äpple Myrr Droppe Myrr Vind Myrr Kruka 
 

Maur tiltrekkes av søtsaker,
så hvis mauren har tatt seg inn i huset
bør du unngå å ha frukt eller søtsaker liggende fremme

 

 

 

Maur trekkes mot vann,
så vær nøye med å tørke godt på kjøkkenbenken, i vasken og på badet.


 

 

 

Maurene etterlater seg et luktspor
når de leter etter mat,
slik at andre maur kan følge etter.
Vær derfor ekstra nøye med
å tørke av gulvet der du har sett maur.
Bruk vann og et vanlig rengjøringsmiddel.

 

 

Vær ekstra nøye med å ikke la matrester
eller annet som lokker til seg maur
ligge lett tilgjengelig.
Gå ut med søppelet regelmessig. 

 

 

 

 

Er Kvitt farligt?

Kvitt er et skadedyrmiddel med aktive ingredienser som dreper maur, enten ved direkte kontakt eller med langtidsvirkende effekt. Det skal derfor håndteres med forsiktighet. Følg alltid bruksanvisningen på forpakningen. Maurmiddel skal alltid oppbevares utilgjengelig for barn og husdyr. 
Må ikke oppbevares sammen med mat eller fôr. Hvis et barn har fått i seg maurmiddel, kontakt Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00

Katter er svært ømfintlige for bestanddelen deltametrin, og katteeiere bør derfor bruke Kvitt Maurspray, Kvitt mot maur vannemiddel og Kvitt mot maur strøpulver med ekstra stor forsiktighet.

Kvitt-produktene skal ikke brukes på plen, planter eller i kjøkkenhager. Hvis du har maur i hagen, bør du bruke sukkergranulatet Kvitt I granulert åte på gangveier eller terrassen, så tar mauren åtet med til reiret.

  
 

Spørsmål om Kvit:

  • Ved akutt forgiftning,kontakt Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00.
  • Ved generelle spørsmål om maurmiddel og giftighet, kontakt Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00.
  • Ved generelle spørsmål, ring SBM LifeScience mandag–fredag kl. 8–16 på telefon 040-41 81 80, eller kontakt oss på e-post på norway.info@sbm-company.com.


 
 
 

Hvor er maurproblemet ditt?

Kvitt innendørs

Har du fått maur innendørs? Klikk deg inn og les mer om hvordan du kan bli kvitt dem!

Kvitt utendørs

Det er aldri gøy med ubudne gjester. Klikk deg inn og les mer om maur utendørs og hva du kan gjøre for å bli kvitt dem!