Gjødsel

Planter

Stell

Mer om Kamelia plante

Art: Camelia
Familie: Theaceae


Kameliaen blomstrer
Fordelen med kamelia er at den blomstrer tidlig på året, fra sen vinter til tidlig vår, en periode da få andre arter blomstrer. Blomstene er spektakulære og iøynefallende. En kamelia kan være så rik på blomster at bladene nesten ikke synes.

Blomstene kan bli opp til 12 cm store og har ulike fasonger fra enkle anemoneformer som den lysrosa C  williamii JC Williams, til en pionlignende som f.eks. den mørkrosa Anticipation. Blomstene kan ha mørkere strøk i seg som f.eks. den bringebærrøde C japonica Maggi, eller krøllete som C japonica Margret Davis som har cerisefargede ytterkanter på sina blomster.

Vanligvis er blomstene hvite, rosa og røde, men det finnes også de som er kremfargede eller gule. Hagevarianter kan bli mer enn 3 meter høye, men de fleste er lavere enn 2 meter.

Hvordan man planter: Kamelia
Kamelia er ikke spesielt vanseklig å dyrke og passer hagedyrkere som er nybegynnere, perfekt. Den trenger lite eller ingen beskjæring, og kommer til å blomstre trofast tidlig hvert år. Den skal imidlertid plantes i kalkfri jord f.eks. i nøytral til sur, ikke basisk, og på beskyttet sted; mot en husvegg er en perfekt plass.

Frost og rask overgang til mildvær kan skade blomsterknoppene, så unngå plassering som risikerer at den utsettes for iskalde vinder og tidlig morgensol. Ettersom det er en plante fra skogen, så foretrekker den halvskygge. Man kan også med fordel dyrke dem i krukker.

Alle typer av kamelia er ikke herdige, så velg med omhu.

Formering av kameliaen
Ta halvmodne stiklinger fra midt på sommeren til tidlig vinter eller løvstiklinger i samme periode.