Identifiser de mest vanlige ugresstyper i plenen

Det finnes en rekke stygge ugress som ødelegge det arbeidet du har lagt ned i bed, terrasser, stier og plener.

Enggress
Du skal lete etter et ettårig gress som sprer seg mer med frø enn løpere. Det er et blomstrende gress som danner tuer, og som noen ganger har korte stilker som kryper på marken. Kan bli vanskelig å utrydde ettersom det danner frø hele året. Opptrer naturlig i plener, men kan spre seg til ganger og bed.

Groblad
Et alltid grønt flerårig ugress som sprer seg gjennom frø, og som kan finnes hvor som helst! Den har mørkegrønne rosettblad med tydelige nerver og gulgrønne blomster som vokser langs en egen stilk. Den har svært sterke røtter som er vanskelige å dra opp med hånd. 

Hestehov
Sprer seg ved rotstokker i flere etasjer som er nesten umulig å få bukt med. Om sommeren utvikles store og ikke altfor dekorative blader som kveler det meste i sin nærhet.

Kløver
Klargrønne blader med sine velkjente tre bladfliker. En flerårig plante som forårsaker store problemer i plenen der dens klargrønne blad skiller seg fra resten av gresset i tørre perioder. Kløveren blomstrer mellom mai og september, og sprer seg gjennom frø og tilvekst og kan raskt bre seg ut over store flater.

Kveke
Rotsystemet brer seg ut i det vide og brede ved utløpere eller rotstokker og binder flyktig jord eller sand. Man må hele tiden være på pletten og rive opp så mye og så langt man klarer. Rotsystemet går ikke så dypt, men har det en gang fått feste i en stauderabatt, må man grave opp alle plantene, fjerne hver minste kvekerotbit og vaske stauderøttene før man planter igjen.

Løvetann
En rosett av mørkegrønne marknære blad med sine typiske gule blomster som du ser om sommeren. Bladene brer seg ut og skygger for gresset som får for lite lys. Sprer seg gjennom frø. For å få bukt med løvetann, er det viktigste at blomstene aldri får sette frø. Har en lang pæleformet rot. La ikke noe av roten bli igjen når du graver den opp, ettersom planten kan vokse opp igjen fra den minste lille rotdel. 

Melde
Spirformede ettårige planter, iblant med rødaktige stilker, med ovale eller diamantformede lysegrønne blad og klaser av lysegrønne blomster. Ble tidligere brukt som grønnsak inntil den mer velsmakende spinaten tok over på femtenhundretallet.

Mose
Primitive marknære planter som trives på fuktige steder. Kan forekomme litt overalt, men spesielt under trær og hekker, men også i plener.  Kan bekjempes med mosefjerner som inneholder jernsulfat.

Nesle
En flerårig plante som kan bli ganske vanskelig å bli av med på grunn av sine brennende blad. Den sprer seg med hjelp av et Ganske grunt og vidt forgreinet rorsystem og ved frø. Den er ganske enkel å dra opp om du har hansker på deg. Til tross for at den er et ugress, så kan den f.eks. brukes til å aktivere komposthauger ettersom bladene er rike på nitrogen, og den kan brukes til fremstilling av gjødselmiddel.

Skvallerkål
Tette grupper av hvitblomstrende ugress som kan bli opp til en meter høy. Riflede, hule stilker. Sprer seg gjennom underjordiske stilker og noen ganger med frø. Om du tenker å grave dem opp, må du forsikre deg om at du får bort hver minste lille del av den tykke hvite roten ettersom en ny plante kan vokse opp igjen fra den minste rotdel som blir igjen. Røttene er skjøre, og det skjer ofte at det ligger rotbiter igjen når man luker. Jo mer man luker, desto mer skvallerkål blir det. Dekking med tett plast er en god bekjempelsesmetode, eller man kan stadig klippe den ned og trette den ut.

Smørblomster
Et ugress med lange løpere og kryprøtter som kan skape alvorlige problem i plener og bed. Bladene er trekantede og tredelte. På plener danner de en flat rosett som gressklipperen ikke kommer til. Der er et veldig aggressivt ugress som kan invadere store områder. 

Tusenfryd
Prestekrager kan enten forskjønne eller ødelegge en plen avhengig av hva du synes om dem. Et par fortryllende tusenfryd er ikke et stort problem, men de spres gjennom frø og kan helt ta over en plen på kort tid. Plantens skjeformede blad vokser i rotfestede rosetter som er vanskelig å få bort med vanlig gressklipping.

Veikarse
Et relativt nytt ugress som sprer seg som en løpeild ved bade underjordiske formeringsrøtter og rotslående stilker. Dekking er en mate å bli kvitt veikarse på. Den må da gå minst en meter utenfor det området der planten har slat seg til.

Vassarve
Formerer seg ved bade avleggere, rotsystem og frø. Frøet spirer nesten hele året, bare ikke om vinteren. Frø som spirer sent på høsten, blomstrer tidlig neste vår. Rotsystemet er skjørt og går lett i stykker.

Åkersnelle
En invaderende flerårig plante med meterlange kryprøtter som er så sterke at de kan vokse gjennom asfalt. Rotsystemet kan bestå av mange nivåer, opptil fire etasjer er ikke uvanlig. Når man tror at man har fått opp alt, fører en liten, tynn rot til en etasje av enda et nettverk av røtter. Åkersnelle som har fått feste, er nærmest umulig å utrydde. Brakking er oftest eneste giftfrie måte. De tynne forgreinede stilkene vokser på alle slags jord fra sandholdig til moseholdig. Åkersnelle er rik på kisel, og ved å la den trekke i vann, får man et godt bekjempelsesmiddel mot soppangrep.

Åkertistel

Formerer seg ved frø og ved jordstokker som vokser flere desimeter under jorden. Fra disse underjordiske rotstokkene vokser røttene rett ned og suger vann langt nede i bakken. Det gjør at tistelen tåler sterk tørke og er vanskelig å utrydde. Fra de underjordiske rotstokkene, 15-30 cm under jorden, skyter tistelen Nye skudd opp i lyset.

Åkervindel
En klatreplante som kan bli opptil 3 meter høy, og bærer store trompetlignende hvite eller rosa blomster i perioden juni-september. Kan kvele andre planter da den vikler stilken rundt dem. Rotsystemet kan på en eneste sommer spre seg over 20 m2. Sprer seg også ved frø. Fradelte røtter gir nye planter, og til og med stilkene kan lett slå rot. Slit og dra. Å trette ut åkervindelen er den eneste måten å bekjempe den uten å bruke midler til ugressbekjempelse.