Hva du skal og ikke skal gjøre når det gjelder kompost

Når du gir deg i kast med kompostering, kommer du til å stilles overfor noen enkle spørsmål. Må jeg vende komposthaugen? Hva gjør jeg med ugresset? Hvorfor finner jeg kjøkkenavfall på gårdsplassen? Bruk denne huskelisten som hjelp.

Hva jeg skal gjøre

På hvilket sted? Plasser komposten lett tilgjengelig. De fleste dyrkere har sine utenfor synsrekkevidde, noe som går bra hvis du har en hagetraktor med tilhenger (eller en svært god trillebåre og sterk rygg) som hjelp til å frakte kompostmaterialet til og fra komposthaugen.

Fuktighet. Kompostering mislykkes hvis haugen er for tørr. En aktiv komposthaug skal være som en svamp. Legg den ikke utenfor rekkevidde for hageslangen. Sprøyt vann på den i tørkeperioder.

Igangsetter.  Få ferdig kompost raskere gjennom å tilsette en ”kompostaktivator” eller en spade full av ferdig kompost lagvis. Begge alternativer inneholder mikroorganismer. Du kan også tilsette en halvfull spade med næringsrikt pulver (f.eks. alfalfapulver) eller kompostert og godt råtten gjødsel lagvis.

Rør om i haugen. Det er aldri absolutt nødvendig å røre i en komposthaug, men du øker takten på nedbrytningsprosessen hvis du gjør det. Gjennom å røre i haugen kommer det luft inn, og du kan legg de minst råtnede partiene i midten der nedbrytningen foregår. Mange dyrkere rører om i haugen en gang i sesongen.

Kjøkkenavfall. Grav ned kjøkkenavfall i haugen. Om du bare legger det øverst eller bare dekker det overflatisk, blir det en gratisbuffé for dyr. Maiskolber er bra, for de skaper luftrom.

Strimle. Små deler brytes raskere ned. Kjør over løv med gressklipperen. Hakk frukt og lignende, f.eks. melonskall, brokkolistilker og gresskar. Legg lengre kvister og greiner til side og lei en fliskutter en gang i året.

Ting som nedbrytes langsomt. Kristorn-, magnolia-, rhododendron- och eikeløv brytes sakte ned. Hakk eller flis dem og legg dem i en separat haug for å ikke forsinke prosessen for den andre. Eikeløv gir en surere kompost som er ideelt for planter som trives i sur jord.

Forskjellige komposterbare saker.  Tilsett små mengder strimlet avis- eller skrivepapir. Lo fra tørketromler brytes ned om de kommer fra naturmateriale, men gir liten næringsverdi. Planter og vann fra ferskvannsakvarier er utmerkede tilsetninger. Treaske kan tilsettes i mindre mengder. Pels og hår fra husdyr brytes ned sakte. Tilsettes bare i små mengder.

Gjenvinning. Når du tar i bruk ferdig kompost, løft bort ikke nedbrutte greiner, pinner eller maiskolber, og legg dem i en annen komposthaug. De gir luftlommer og kommer til slutt å brytes helt ned.

Sil. En del dyrkere siler og sikter sin ferdige kompost for å skille ut større klumper. Om du har kastet større greiner på komposthaugen, ta dem bort før du henter ferdig kompost og legg dem senere tilbake på haugen igjen.

Ferdig kompost. Bruk en spesiell tønne for ferdig kompost. Denne beholderen skal ha lufthull og være åpen i bunnen slik at dyr kan fortsette nedbrytningsprosessen. Beskytt den mot regn. Tilsett ferdig kompost hver gang du lager et hull i jorden for å plante, slik at jorden sakte men sikkert forbedres.

Hva du ikke skal gjøre når det gjelder kompost

Ikke tilsett ugress som inneholder frø eller røtter av f.eks. portulakk eller bergflette. Om du er usikker på hva noe er, så unngå å kompostere det.

  • Legg ikke i hele høstløv. De kan klistre seg sammen og hindre at vann renner fritt og kommer ikke til å brytes ned.
  • Legg ikke i melkeprodukter, kjøtt, bein eller annet dyreavfall.
  • Legg ikke i smittede planter eller planter med parasitter. Det er veldig viktig når man komposterer grønnsaker. Om bønnene er angrepet av marihøner, ikke komposter dem da de kan inneholde voksne individer eller egg. Det samme gjelder melduggangrepne squashranker. De kan infisere hele komposthaugen.
  • Legg ikke i store mengder avklippet gress uten å blande med noe vissent, f.eks. strimlet vissent løv eller avispapir. Det risikerer eller å skape dårlig lukt.