Høstens larvebekjempelse og forebyggende tiltak

idlig høst er det høysesong for larver som spiser seg fete før vinteren. Når jordtemperaturen synker graver de seg ned til 10-20 cm dyp der de gjemmer seg til våren kommer.

Det betyr at tidlig på høsten – altså innen temperaturen faller, er det viktig å få bort larvene og på den måten forebygge en del av de vanligste problemene når det gjelder plen, før de i det hele tatt har startet.

Om våren når larvene kryper frem fra jorden, spiser de ikke mye, og det gjør det vanskeligere å bekjempe dem. De skadene du ser på plenen om våren oppsto allerede høsten før, hvilket gjør det enda viktigere å gjøre noe med dette problemet om høsten. Om du bekjemper dem om høsten, kan du begrense skadene vesentlig. Test det allerede i høst.

Larvekontroll ved hjelp av spikersandaler
Spikersandaler som selges for å lufte plenen, fungerer ikke spesielt bra. Men en studie gjort på Colorado

State University viser at om du går gjentatte ganger (3-5) på en larveskadet plen med slike sandalen kan larvemengden halveres – bokstavlig talt.

For mer effektiv bekjempelse, vann plenen dagen før du tenker å ”spikre” den. Ved å tilsette omtrent  0,6- 1,2 cm vann kommer larvene til å krype opp mot overflaten – og dine spikersandaler. Vannet myker også opp jorden hvis den er tørr og gjør det lettere for piggene å trenge ned.

Larvebekjempelse med kultivator
Mye dødt gress på plenen din beskytter larvene mot bekjempelsesmiddel. Om du tenker å bekjempe

Larver, og plenen din dekkes av dødt gress som er høyere enn 1,8 cm, bør du fjerne det før du bruker bekjempelsesmiddel. Ulike sorter gress skal fjernes ved ulike tidspunkt. Finn ut når det bør gjøres før du setter i gang.

Råd om vanning
Larver trives i fuktig jord og i glissent tynt gress. Om du sjelden vanner plenen, men da rikelig, så kommer tykk gresstorv med dyptgående røtter å trives og larver vantrives. Denne vanningsmetoden motvirker også at biller legger egg i plenen – egg som forvandles til larver.

Å sette for mange frø – en taktikk
Gjør plenen din tykkere gjennom å så overdrevent rikelig om høsten eller våren. En tykk plen får både larver og biller til å vantrives. Men ikke bruk denne teknikken om du behandler med bekjempelsesmiddel som inneholder pre-emergent (som hindrer frø å gro) ugressmiddel. Glem ikke at denne taktikken bare er et av verktøyene i din innsats for å oppnå en frodig grønn plen.

Hold det rent i hagen
Plukk larver og skadeinsekter for hånd når du sår grønnsaker og rydder i hagen din. Kast dem i såpevann, hakk dem i biter med en spade eller kast dem som mat til nærmeste fugl.

Nematoder
Nematoder er små marker som finnes naturlig i jorden. Arten Heterorhabtidis bacteriophora får larver til å vantrives. Disse nematodene leter opp hvite larver og borer seg inn i dem og spiser dem innenfra. Følg bruksanvisningen nøye, spesielt når det gjelder jordtemperatur og fuktighet. Let etter produsenter som er spesialisert på biologiske bekjempelsesmidler.

Et siste tips
Å agere på rett tidspunkt er svært viktig når man bruker bekjempelsesmiddel mot larver. Informer deg om når de begynner å krype dypt ned i jorden i ditt område.