Gjør dine kimplanter sterkere før utplanting

Før du tar kimplantene fra vinduskarmen til hage og bed, så må de venne seg til å være utendørs. Å tilpasse dem fra beskyttet innendørsmiljø til kaldt utendørsmiljø og direkte sollys kalles herding.

Sett i gang denne prosessen langsomt i løpet at en til to uker, og du får robuste kimplanter klar til å stå imot hva naturen enn har i vente for dem. Hvis du påskynder prosessen risikerer du at de spede plantene brennes i solen, skades eller til og med dør.

Start i liten skala
Herd kimplanter i seks til fjorten dager. Metoden går ut på at du gradvis øker tiden de får stå utendørs.

Vann mindre i herdingsperioden. La ikke plantene visne, men skjem dem heller ikke bort med å la jorden være fuktig hele tiden.

Slutt å gjødsle dem tre til fire dager før du har planlagt å starte herdingen. Begynn ikke å gjødsle igjen før du har plantet dem i hagen.

Beskytt dem
Sett kimplantene beskyttet fra vind og direkte sollys i starten. La dem senere stå i filtrert sollys 30 – 60 minutter og øk med like mye hver dag. La dem gradvis stå i direkte morgensol og til slutt i fullt solskinn midt på dagen. I slutten av herdingen skal de ha vent seg til like lang tid i solen som de kommer til å få når de plantes ut i hagen.

Ta inn kimplantene de to første nettene. Om det er for vanskelig å flytte dem ut og inn, sett dem på en delvis skyggefull plass i noen dager. Under et tre, et bord eller i en port er bra steder. Det er også plasser ved en vegg som skygger dem, og på den måten beskytter dem. Etter tre, fire dager kan du sette dem på mer solfylte steder.

Pass på temperaturen
Hold rede på hva nattetemperaturen kommer til å ligge på. Om den synker ned mot null, så skal plantene flyttes inn eller dekkes med polystyren-duk som beskytter dem mot frost, men lar sol og vann passere. Du får den beste beskyttelse om duken ikke berører plantene.

Om det ikke blir for kaldt, så la plantene være ute om natten fra og med tredje eller fjerde natten. Sett dem ved en vegg eller under et bord slik at de delvis beskyttes. Fra sjette natten kan du la dem være uten om natten uten noen beskyttelse.

Tid for å plante ut
Etter å ha herdet plantene i en uke til ti dager, kommer du til å merke at stilkene er blitt kraftigere. Plant dem ut i overskyet vær eller i duskregn og når det er vindstille. Vann dem med flytende gjødsel som er utspedd med lik mengde vann.

Etter utplanting skal plantene fortsatt beskyttes mot sterk vind, frost, hagl eller kraftig regn. Beskytt dem under bøtter, duker eller kupler. Plastbeholdere hvor bunnen er fjernet, passer perfekt å bruke som en kuppel.