Gi plenen pleie etter vinteren

Når det endelig begynner å bli grønt i hagen etter en lang vinter er det på tide å gi plenen litt oppmerksomhet igjen.

Våren er en sensitiv tid for hagen; bakken er porøs, plantene er myke og været er uforutsigbart. I mars/april, når temperaturen stabiliserer seg over 8 grader, begynner plenen så smått å vokse. Man bør vente med klippingen et par uker, slik at plenen rekker å hente seg inn igjen etter vinteren. Et godt tips kan være å vente til de første vårblomstene dukker opp. 

Etter en lang vinter er det også viktig å gjødsle plenen. Litt gjødsel vil styrke røttene, og plenen får en god start på den tunge vekstperioden. Et vanlig problem er at det vokser mose på plenen, noe som i stor grad skjer på grunn av at den har fått for lite næring. Det er derfor viktig med regelmessig gjødsling. Andre årsaker til mose kan være at gresset blir klippet for kort, at området får for lite sol eller at jorden rett og slett er for kompakt. Du bør ikke forsøke å rake bort mosen før behandling, ettersom dette bare vil bidra til å spre sporer og gjøre saken verre.

Bruk en mosefjerner som effektivt bekjemper mosen samtidig som den gjødsler. (Husk å bruke hansker hvis du behandler produktet for hånd. Unngå steinplater, da disse kan bli misfarget av jernsulfatet.) Mosen blir svart i løpet av en uke. Etter ytterligere en uke, når mosen er død, er det bare å rake bort restene hvis man ønsker det.