Gi buskene og hekken pleien de trenger

Velpleide hekker og busker kan du i grunn nyte året rundt. Ofte har planting av busker eller hekker flere hensikter – for skygge, adskilling eller kanskje som skjerming. Uansett er det viktig å gi busker og hekker riktig pleie, noe som er enkelt å gjøre med et par enkle grunnregler.

Tidspunkt for trimming

Beskjæring etter JAS-regelen (juli, august, september) fungerer godt for de fleste hekker og busker. De fleste sortene reagerer dårligere på å bli beskjært ved lave temperaturer, noe som gjør det bedre å trimme dem på sommeren. En god tommelfingerregel er å heller klippe ofte og lite enn motsatt, da hekker og busker gjerne blir for viltvoksende og vanskelige å hanskes med. Man bør beskjære dem minst en gang i året.

Det finnes imidlertid retningslinjer som kan være gode å følge, avhengig av om det er snakk om sommergrønne eller vintergrønne planter. Men vær forsiktig! Dette kan selvfølgelig variere avhengig av plantetypen. Følg med på hva hekken eller busken trives best med.

Vintergrønne busker og hekker pleier som regel å trives best med at du beskjærer dem rett før de spretter på våren. Dersom det skulle være nødvendig, er det også mulig å trimme dem litt på høsten. Sommergrønne busker og hekker skal aller helst beskjæres på senhøsten eller tidlig vinter, da plantene ikke er i vekst.

På sommeren kan du finpusse så mye du vil. Husk å være oppmerksom på dyrelivet som kan oppholde seg i busker og hekker! Benytt anledningen til å klippe bort utgreninger i vekstperioden. Dette oppmuntrer planten til å forgrene seg oppover, og du får en tettere og mer fyldig plante.

På sommeren kan det også være slik at hekken og buskene vokser raskere, noe som kan føre til at de trenger en ekstra klipp. Det kan dermed være nødvendig med to større trimminger – én på våren / begynnelsen av sommeren og én på slutten av sommeren / begynnelsen av høsten.

Slik gjør du!

  • Når hekk og busker har vokst opp må de pleies regelmessig. Hvis du har en lang hekk kan det være fint å ha en retningslinje å klippe etter, slik at det ikke blir skjevt. Spenn opp en tråd eller et tau som du klipper etter. Har du mulighet til å bruke lasermåler fungerer dette selvfølgelig perfekt.
  • Dersom hekken eller busken er veldig glissen eller har mistet formen, kan det være lurt å klippe den ned og begynne på nytt. Vær nøye med å sjekke hvilken type hekk eller busk du har tenkt å klippe ned, da dette ikke passer for alle typer. Foryngelsesbeskjæring bør bare gjøres hvis det er nødvendig, for hekken bruker lang tid på å vokse opp igjen.
  • Det første du skal gjøre er å beskjære de store grenene som stikker ut. Deretter kan du begynne med finskjæringen og forme, jevne ut eller tynne ut hekken eller busken. Det beste er å begynne øverst og jobbe seg nedover.
  • For å forsikre seg om at de nedre grenene får tilstrekkelig med lys og at planten ikke mister bladene, er det viktig å beskjære i kjegleform.
  • Se til at verktøyet er skarpt, slik at etterveksten blir så frisk som mulig. Hvis du bruker et verktøy med sløve blader risikerer du å klemme sammen grenene når du klipper, noe som forhindrer en frisk ettervekst.
  • For at busker og hekker skal ha det bra, trenger de også et energikick av og til. Gjødsel vil gi plantene næringen de trenger, samtidig som den forbedrer jordstrukturen.