Formering av potteplanter

Formering av planter er metoder du bruker for å få flere av samme slag. Det finnes flere ulike måter å gjøre dette på.

Å ta stiklinger og plante dem er en enkel metode, men andre som avleggere er mer tidkrevende.

I ulikhet med utendørsplanter stammer potteplanter ikke ofte fra frø. Det beror hovedsakelig av at det finnes mer passende alternativ. Nedenfor følger en liste over de vanligste:

Stiklinger

De fleste potteplanter kan dyrkes fra stiklinger som tas på stilker eller blad. Ettersom man aldri kan regne med 100% suksess, er det alltid lurt å ta flere stiklinger om gangen.

Stilkstiklinger

Den typen stiklinger tas på omtrent samme måte som på utendørs planter og stiklingen bærer ikke noen blomster. La ikke stiklingen være lengre enn 15 cm. Nederste delen skal tas akkurat under ett blad og fra halve stiklingen og oppover, tar man bort bladene.

Man setter flere stiklinger rundt kanten i en potte med blomsterjord og hjelper dem til å rote seg gjennom å skape drivhus-atmosfære ved å f.eks. sette dem i en plastpose. 

Bladstiklinger
På planter hvor bladene vokser direkte på stilken, tar man stiklinger direkte ved bladet og setter det i jord for å rote seg på vanlig måte.

Hele bladet og en bit av stilken tas fra planter av type Sankt Paulia og Gloxinia, mens man kan ta vertikale deler av et blad fra Kornettblomster og Svigermors tunge (Sanseveria).

En del sukkulenter kan du formere gjennom å plukke av blad, la dem hardne i 48 timer og siden sette dem i blomsterjord.

Forvedede stilkstiklinger
Forvevede stilkstiklinger kan kjøpes ferdig til å plante. Denne metoden er lett å håndtere og en god måte å øke beholdningen av tykkstilkede planter. Bruk planter av typen Dracanea og Dieffenbachia (prikkbladplanter).

En voksen forveved stilk med minst en bladknute kan skjæres i flere deler. Hver del legges flatt på jorden i en potte og graves ned til halvdelen. Bladknutene skal peke oppover og fra dem kommer det å vokse ut skudd. 

Avleggere
Denne metoden er enkel, men tar tid for å gi resultat. Det ligner avleggere for utendørsplanter, men i stedet for å ta en lang stilk og feste den i jord for å få den til å rote seg, så gir man stilken form av en hårnål og fester den i en liten jordfylt krukke ved siden av.

Ettersom denne metoden tar tid er det hensiktsmessig å avlegge flere stilker samtidig. Når de begynner å skyte skudd er det tegn på at de har slått rot, og da er det tid for å separere dem fra morplanten. Denne metoden passer for klatre- og slyngplanter.

Skudd
Mange potteplanter produserer nye ”baby”-planter ytterst på blomstrende stilken og t o m på blad; og de kan lett plukkes av og rote seg i blomsterjord.

Iblant har babyplanten allerede røtter. Da kan man separere den direkte fra morplanten og man trenger ikke vente med å plante den.

Om baby-planten ikke har noen røtter, kan den settes i blomsterjord og separeres fra morplanten når den har rotet seg. Denne metoden er passende for Chloropytom-planter, Saxifraga stolinifera og Tolmeia. 

Deling
Mange potteplanter danner klaser av småplanter rundt morplanten, og de kan plantes hver for seg og vokse seg til. Men for å komme til dem, må man ta hele planten ut av potten. 

Man må skrape bort jorden slik at man kan se hvor «barna» sitter fast i morplanten. I det festet separerer man det frå morplanten med hendene eller med en skarp kniv. Siden kan man sette morplanten tilbake i potten og «barna» i blomsterjord i nye potter. 

Denne metoden passer for Sankt Paulia, noen bregner og Sanseveria (svigermors tunge. 

Luftavleggere
Dette er en klok formeringsmetode som gir deg en ny plante uten å ødelegge morplanten. Den passer for tykkstilkede planter, typen gummiplante. 

Velg ut en frisk stilk og gjør et snitt høyst 60 cm fra toppen av stilken, som har et blad noen cm over snittflaten, dog ikke dypere enn til midten. Putt inn litt mose i snittet med et knivblad, legg resten av mosen rundt stilken og litt plast rundt stilken nedenfor snittet og bind fast. La det være i minst en sesong og kontroller siden om det har vokst ut røtter gjennom mosen. I så fall skjærer du av stilken nederst, løsner mosen og planter stilken. 

Denne metoden passer for mange storvokste potteplanter som f.eks. Ficus elastica, Dracaena og Monstera.