En guide om hageredskaper

Hageredskaper av god kvalitet gjør hagearbeidet lettere.

Å ha riktig utrustning hjelper veldig mye. Noen redskaper kan brukes til mye, andre er til spesiell beskjæring og frukthøsting. Redskaper av god kvalitet holder lengre og veier ofte mindre – noe som gjør det enklere og raskere å bruke. En motorsag av bra kvalitet f.eks. gjør at hagearbeid går fortere og gjør det enklere.  

Liste over redskaper du trenger: 

1) Spade
Dette er det viktigste redskapet når det gjelder å grave og bruke jord, spesielt på større flater. Å grave et bed er mye lettere med en spade av god kvalitet. Rustfrie blad holder lengre og er sterkere, og trehåndtak, selv om de er dyrere, er bedre når du bruker redskap over lang tid.

2) Beskjæringssaks
Dette er hagens sakser! Små svært nyttige hageredskaper som er enkle å bruke, ideelle til beskjæring eller for å ta stiklinger. Invester i gode redskaper med skarpe blad og ergonomisk utforming. Hold alltid bladene skarpe for å gjøre beskjæringen enklere.

3) Grein- og hekksakser
Sakser med lange håndtak er ideelt for å nå greinene. Greinsakser trengs for å gi fin form til trær og gjør det enkelt å klippe bort mellomstore greiner.

4) Hagesager
En buesag eller en håndsag for hagebruk er god å ha for tykkere greiner. Velg smale for lettere å komme til tettsittende greiner.

5) Fliskuttere
I frukthager skal man rydde bort alle kvister og greiner fra marken. Om du investerer i en fliskutter, forenkler du dette.

6) Oppbindingsbånd
For å støtte unge trær mens de vokser, bruk påler og oppbindingsbånd for å enkelt gi dem støtte.

7) Sprøyteutstyr
Frukttrær kan angripes av mange ulike typer parasitter og må beskyttes ved hjelp av bekjempelsesmiddel. En håndpumpe eller motordrevet apparat er bra å ha for raskt å kunne sprøyte store, høye og omfangsrike trær. Det finnes pumper fra 5 til 20 liter.

8) Fruktplukkingsverktøy
Å høste frukt er svært givende, og et fruktplukkingsverktøy er godt å ha for å nå greiner høyt opp og i toppen av trærne. Et fruktplukkingsverktøy består i hovedsak av en pose med rustfrie beslag som sitter på en lang teleskopisk stav.

9) Vanningssystem (sprinkler)
Kunstig vanning er viktig for å holde frukttrærne friske. Et sprinklersystem gjør at du kan vanne hagen også når du er på ferie.

Hvilke hageredskaper bør jeg ha i hagen?
Når du kjøper hageredskaper, tenk på hva du personlig trenger slik at du kjøper riktig hageutstyr. Tenk på å gjøre det så lettvint du kan for deg selv gjennom å velge ergonomisk utformede verktøy som passer for deg. Test hvordan det kjennes å holde verktøyet, og når det gjelder spader velger du etter din egen lengde for å finne den som passer deg best. Generelt kan man si at jo bedre kvalitet, desto lengre livslengde.