Å dyrke sitrustrær

Å dyrke dvergsitrustrær hjemme gir fantastisk belønning: blanke blad, velduftende blomster og fargerik frukt som du kan spise. Men sannheten er at det kan være noe av en utforming å dyrke frukt innendørs. Den beste måten å lykker med det, er å ha dem innendørs om vinteren og utendørs om sommeren.

Å starte dyrkingen

Om sitrustrær ikke selges lokalt, kan du handle på nettet. Velg ut dvergplanter som helst skal være podet på Flying Dragon rotstokk. Dvergtrær blir vanligvis 90 – 150 cm høye når de plantes i krukker. De fleste dvergtrær er ellers ikke podet på Flying Dragon.

Basisregler for dyrking

Beholderen: Velg en lett krukke for å forenkle flytting (eller sett den på hjul). Ta en krukke med diameter 25 – 30 cm for et ettårig tre, respektive en krukke på 35 – 40 cm for 2 – 3 årige trær. Unngå å plante et lite tre i en for stor krukke. Forsikre deg om at det finnes hull for drenering.

Jordsmonnet: Bruk den ferdigpakkede, lette jordblandingen uten vannabsorberende krystaller som finnes i butikker.

Belysningen: For å vokse og trives så godt som mulig trenger sitrustrær 8 – 12 timer sol daglig. (Et drivhus passer derfor perfekt). I nordlige klima plasseres treet i et vindu i syd- eller sydvestlig retning for å få lys om vinteren. Ekstra spesiallamper trengs.

Vanning: Sitrustrær vil verken ha for tørr eller for fuktig jord. Vann rikelig og la siden jorden delvis tørke ut, men la ikke trærne begynne å visne. La aldri krukkene stå i vann.

Fuktighet: Mangel på fuktighet om vinteren vanskeliggjør innendørsdyrking av sitrustrær. Spray plantene, bruk luftfukter eller sett krukkene over vannfylte kar. Hold dem på lang avstand fra både varmeelement og kulde.

Gjødsling: Så langt det er mulig skal man bruke sitrusgjødsel som inneholder jern, sink og mangan. Følg alltid bruksanvisningen på pakningen. Mens trærne står innendørs skal man bruke bare halv mengde gjødsel.  

Blomster og frukt: Normalt blomstrer sitrustrær mest om våren. Men det er ikke uvanlig at planter har noen blomster året rundt. Det er vanlig at sitrustrær blomstrer og bærer moden frukt samtidig. Blomstene pollineres ved hjelp av vinden. Når de står inne så rist dem skikkelig for at pollinering skal skje. Noen dyrkere går så langt at de flytter poller ved hjelp av en pensl fra blomst til blomst.

La ikke frukten modne første året, men la all energi gå til å utvikle friske greiner og røtter. Det tar 6 – 12 måneder for frukt å modne, avhengig av hvilken sort det handler om. Når er da frukten moden? Tyngde og farge viser modningsgraden, men den beste måten å avgjøre dette på er selvsagt å smake på frukten.

Beskjæring: Beskjær når som helst i løpet av året for å forme treet og forhindre at det blir for stort. En annen måte å begrense størrelsen på er å ta planten opp av krukken hvert 3 – 5 år og beskjære røttene noen cm. Pass på å samtidig tilføre ny jord.

Årlig flytting: Flytt ut sitrustrærne så snart temperaturen ligger fast over 1 – 2 plussgrader. Tilpass plantene til utendørstemperatur gjennom å stille dem på en skyggefull plass uten vind, et par timer om dagen. Øke tiden gradvis til du kan la dem stå over natten. Samme prinsipp gjelder for herding av skudd. På samme måte stiller du trærne i skyggen omtrent to uker før du flytter dem inn om høsten, for å venne dem til å få mindre sollys.