Å dyrke frukt: Hvilken sort frukt skal jeg velge og hvilke sorter trær?

Hvilket klima har hagen din? Et tre og en plante blomstrer under ulike omstendigheter. Forsikre deg om at du velger arter som tåler klimaet, slik at et ungt tre ikke lider av kulde eller at en plante tørker ut fordi den trives i et kaldere klima.

Hvor mye plass finnes det til dyrking av frukttrær og planter?
Visse typer trær og planter kan vokse i flere tiår og bli svært store og omfangsrike. En del er høy og smale mens andre er lave og brede. Ta hensyn til hvor store de er når de er fullvoksne og hvordan de da gjør seg i hagen din og hvordan de passer ved huset ditt. Kommer de til å skygge for andre trær eller planter? Kan røttene forårsake skade osv. Tenk også på mengden av frukt, eller plantens skjønnhet i forhold til plasseringen. Visse frukttrær er utrolig vakre og kan velges ikke bare for fruktens skyld, men også for deres utrolig vakre blomster, f.eks. granateple eller aprikos.

Hvor mye tid kan du bruke på hagen?
Visse sorter frukttrær og planter trenger svært lite skjøtsel, mens andre som f.eks. epletrær og vindruer krever kontinuerlig omsorg. Tenk framover og på hvor mye tid du kan legge ned i hagearbeid, spesielt om du tenker å dyrke tidkrevende sorter. Tenk også på hvor mye frukt du vil høste, og om du strever etter rikelig avling eller bra kvalitet. Yngre trær har en tendens til å produsere mer frukt, men å passe dem er ekstra krevende ettersom de pleier å være omtåligere. Eldre trær er mer motstandskraftige. Å stelle dem er enklere, men de gir mindre mengder frukt. Derimot er frukten mer smaksrik. 

Hvor skal jeg kjøpe frukttrær og planter?
Fruktplanter kan man kjøpe i et hagesenter, på en planteskole og t.o.m. på stormarkeder. Det er bedre å kjøpe hos en spesialist for å være sikker på at plantene er av god kvalitet. Der kan du til og med få hjelp av personalet før du handler. Planten skal ha en etikett som viser hviljen art det er, hvor den kommer fra og et foto av frukten. Kontroller at det unge treet (eller planten) er friskt og sterkt. Fruktplanter og trær selges i krukker, med bare røtter eller med jord rundt røttene. Om du kjøper i en krukke, ta da planten opp av krukken og kontroller at røttene ikke er sammenviklet i bunnen eller at de ramler av, for da er det mest sannsynlig at de roter seg når de plantes om.
Om du velger en plante eller et tre med bare røtter, må du huske på at den/det må plantes innen 48 timer for å gi et godt resultat. Bare røtter-teknikken går ut på at man har tatt røttene opp av jorden og plassert den i en pose eller i et nett, før salg. Fordelen med bare røtter er at de tilpasser seg umiddelbart i ny jord. Før du planter dem, pass på at røttene er fuktige og ikke har noen spor av mugg.

Når skal jeg plante frukttrær og planter?
Den beste tiden å plante frukttrær eller –planter er sent på høsten til tidlig vår, når temperaturene er lave. For å finne den beste sorten for ditt område, henvender du deg til din lokale forhandler.