Dette ødelegger plenen din

Ugress i en plen vil alltid forekomme, for det inviterer seg selv inn via frø som daler inn fra naturen rundt oss. Men hvordan du ønsker disse ubudne gjestene velkommen er opp til deg

Her får du tips til hvordan du blir kvitt de mest utbredte ugressplantene:

Løvetann
– luk ut hele planten med rot, eller spray plenrens på når blomsterknoppene vises og når planten er i god vekst.

Tistler
– plenrens når blomsterknoppene vises.

Groblad
– lukes bort for hånd, eller bruk plenrens. Husk bare å gjøre det før blomstring, for groblad spres ved frøing.

Brennesle
– god i suppe, vond å tråkke på. Er du veldig plaget, må du nok ta på deg gummihansker og luke bort hele rotsystemet. Du kan også bruke plenrens som trekker ned i røttene og dreper hele planten.

Skvallerkål
– en av de vanskeligste å få bukt med ettersom den formerer seg via røttene, som stikker dypt i jorda. Skal du luke ut manuelt, må du ha bøttevis med tålmodighet. Tyr du til sprøytemidler, bør du bruke et systemisk sådan, som for eksempel plenrens, som trekker ned i røttene og dreper hele planten.

Smørblomst
– denne trives best i surt jordsmonn, så har du både smørblomster og mose i plenen, så kommer du langt på vei med en plengjødsel som motvirker ugress og stimulerer gressets vekst samtidig.

Ugress i en plen vil alltid forekomme, for det inviterer seg selv inn via frø som daler inn fra naturen rundt oss. Men hvordan du ønsker disse ubudne gjestene velkommen er opp til deg.

Ubudne gjester
Noen ser gjennom fingrene med ugress, noe som ikke er særlig smart, ettersom ugresset vil konkurrere med plantene og plenen din om vann og næring. Andre rigger seg til på knær, og luker manuelt. Det er tidkrevende og lite effektivt, ettersom du må grave opp hver eneste snylter med rot. Det kan virke som en uendelig kamp, der du luker ut en dag, og ser nye skudd skyte i været dagen etter.

Enkel løsning
Mange kvier seg for å ty til kjemiske ugressfjernere i hagen. Det føles kanskje litt drastisk, men til gjengjeld får du umiddelbare resultater. En plenrens fåes kjøpt i en hendig sprayflaske, slik at du ikke engang blir skitten på hendene. Det er et ugressmiddel som er spesiallagd for plen, slik at du ikke tar knekken på gresset rundt i samme slengen. Et annet element i krigen mot ugress er kunnskap om fienden, ulike planter har ulike svakheter. Se faktaboksen til høyre for detaljer om utbredte ugressplanter.