Gjødsel

Planter

Stell

Mer om Buksbom plante

Art: Buxus
Familie: Buxaceae


Buksbom
Planten i seg selv er beskjeden: Bladene er små og ovale med en rett «avskåret» tupp, tykke, med blank og sterk grønn overside og matt underside. De små gulgrønne blomstene er uanselige. Til tross for det er buksbom uvurderlig i en hage på grunn av at de kan figurklippes, så de ser ut som alt fra pyramider til påfugler.

Buxus Suffruticosa med sine små velformede blader passer perfekt til lave hekker og som ramme til blomsteranlegg. Det finnes mange varianter f.eks. de som har flerfargede blader som den hvitkantede Aureovariegata; kompakte sorter som Compacta, som danner topper, og de avlange smale Graham Blandy og Buxus balearica som har store runde blader.

Hvordan man planter Buksbom
Buksbom foretrekker en plass i solen eller i halvskygge og tåler vind. De vokser i alle typer jord så lenge den ikke er vannsyk. Med unntak av Buxus Hansworthiensis vokser de alle langsomt.

Hold buksbom figurklippet og med tydelige konturer gjennom å klippe dem med hagesaks eller spesielle sakser for formklipping. Stammene kan beskjæres hardt sent om våren for å fremme tilvekst.

Buksbombladmugg som angriper blader og stammer, kan skade og til og med drepe planten og har blitt et stort problem. Den planten du tar til hagen din kan være smittet, så Royal Horticulturel Society anbefaler at man isolerer planten i tre uker for å forsikre seg om den ikke er smittet, før du planter den ut. Om sykdommer oppdages, må de smittede plantene tilintetgjøres. Men om det er på en voksen plante som du vil beholde, så kan du skjære av de smittede delene, rydde opp på marken under den og behandle med bekjempelsesmiddel mot soppsykdommer.

Formering av Buksbom 
Ta halvmodne buksbomstiklinger om sommeren. De pleier å rote seg lett i sandholdig jord, så om du har tålmodighet kan du dyrke frem din hekk eller hageanlegg fra egne stiklinger.