3 metoder for å forhindre insektangrep

Gjør noe for å minimere – eller t.o.m. helt forebygge – den årlige insektinvasjonen i ditt hjem.

En måte er å blokkere alle innganger i huset. Tett rundt vinduer (spesielt i underetasjen og i kjelleren), tett alle sprekker i grunnmuren og i vinduskarmer og erstatt slitne lister rundt dører. Dette hjelper ikke bare mot insekter, men senker også ditt energiforbruk. Kontrollere om betongvegger rundt kjellervinduer har sprekker og i så fall reparer dem.

Kjemiske
Hold insekter borte gjennom å spraye insektmiddel fra gulvet og minst 60 cm opp langs veggen selv på utsiden. Om du vil, kan du skape en bred barriere på 1,2 – 1,5 m. Et insektmiddel som du strør kan eventuelt gi lengre beskyttelse enn et i flytende form.

Tradisjonelle
Tradisjonelle beskyttelsesmetoder er en annen måte å forhindre at insekter invaderer deg fordi de gjør det slik at insekter ikke trives på/i marken rundt ditt hus og i huset.

  • Flytt planter vekk fra grunnmuren. Trim busker og trær slik at greinene ikke berører eller henger over huset, ettersom de kan være veien inn for insekter som da ikke hindres av de kjemiske barrierene.
  • Lagre ikke ved innendørs. Hold den borte fra husveggeene og legg den ikke direkte på marken. Mange insekter overvintrer i trevev. Når veden ligger inne varmes den opp og får insektene til å tro at det er vår, og da kryper de fram.
  • Bruk avløpsrør for å dirigere regnvann bort fra grunnmuren. De fleste insekter trives i fuktighet. Hold grunnmuren tørr.
  • Flytt steiner, vissent løv, plankebiter, planterester og lignende som insekter kan gjemme seg under. Dette er svært viktig for å forhindre at biller finner gjemmesteder og dessuten livnærer seg på andre insekter som finnes der.
  • Luk bort vertsplanter for spesifikke insekter som plager deg. F.eks. om almløvbiller invaderer ditt hjem hvert år; overvei da å sage ned trær i nærmeste omgivelser.
  • Hold brønnlokk fri fra løv og andre planterester som er tilholdssted for edderkopper og kakerlakker.
  • La ikke komposthauger bli høyere enn 5-7,5 cm og befinne seg nærmere enn 15-20 cm fra grunnmuren. Det hjelper mot tusenbein.
  • Lagre dyrefor i forseglede beholdere for å holde maur og kakerlakker borte. Rydd straks bort matrester og vann før det blir mørkt.
  • Slokk utendørsbelysning på natten ettersom lys tiltrekker seg insekter, spesielt viktig da sirisser svermer.