10 råd for en grønnere plen

Å holde en plen i tipp-topp stand krever litt innsats. Men legger du ned litt arbeid og følger våre råd og tips, kan de fleste få en tett og fin, grønn plen.

Gjødsle lite og ofte
Hvor mye gjødsel du skal bruke til plenen, kommer helt an på hvilken gjødseltype du velger. Les bruksanvisningen på pakningen for å finne anbefalt dose. Har du glemt å gjødsle, skal du ikke gi dobbel dose for å ta igjen det tapte. Som et generelt råd for gjødsling kan vi si at lite og ofte, er bedre enn mye og sjelden.

Kalk ved behov
Noen tror at plenen skal kalkes hvert år. Men slik er det vanligvis ikke. Har du kalket i mange år, kan plenen din ha blitt for alkalisk, noe som ikke er bra for gressveksten. I tillegg kan det være at jorda i hagen din har høy nok pH allerede. For å sjekke pH-verdien, bør du ta en jordprøve.

Mose
Mange har problemer med mose i plenen. Noen tror at kalking vil føre til at mosen forsvinner, men så enkelt er det ikke. Det stemmer at mose liker seg best i jord med lav pH, men mosen kommer oftere inn i plenen dersom den er i dårlig stand. Det beste rådet mot mose er derfor å stelle godt med plenen. Gjødsle den og la være å klippe den for lavt, da blir gresset vekstkraftig og mosen får ikke så lett fotfeste. Mosen vil aldri forsvinne av seg selv, så bruk en rake og krafs den opp av plenen.

Reparer brune flekker
Brune flekker som har oppstått etter vinteren, eller etter at du her fjernet mose, kan enkelt repareres. Fjern dødt gress eller mose, og strø en blanding av finrevet torv og sand på flekkene. Du får også kjøpt ferdige jordblandinger for dette formålet i hagesenteret. Spre utover et tynt lag, så nye gressfrø og vann hvis det er tørt. For å beskytte litt, holde på fuktigheten og hindre at ugressfrø av for eksempel løvetann flyr inn, kan du dekke området med en fiberduk inntil gressplantene er blitt så store at de dekker den bare jorda.

Plenlufting
Jorda under plenen kan bli kompakt etter flere års bruk. Det kan derfor være fornuftig å lufte jorda en gang i mellom. Det er flere måter å gjøre dette på. Du kan få kjøpt eller lånt plenluftere, men du kan også gjøre jobben med et greip. Stikk greipet ned i bakken, ca. 7-10 cm dypt, og beveg greipet forsiktig fram og tilbake for å skape litt større luftehull. Disse slipper mer vann og luft ned til gressrøttene.

Fjern dødt gress om våren
Om våren ser plenen ofte livløs og gulbrun ut. Før gresset begynner å vokse for alvor, er det bra å rake bort så mye som mulig av det døde gresset. En rake med metalltinder er ypperlig, da den får godt tak i det tørre gresset.

Fjern ugress
Enkelte ugress kryper gjerne inn i plenen og kan være vanskelige å få bukt med.  Løvetann og groblad som er to av de vanligste flerårige ugressene i plen, er relativt enkle å fjerne med et ugressjern, såfremt de ikke forekommer i for store mengder.

Fjern løv på plenen
Blir det liggende tykke lag med løv på plenen, kan gresset ta skade. Du kan rake opp alt løvet og kompostere det. Er det ikke veldig mye løv, kan du kjøre gressklipperen over det og finkutte det. Disse finkuttede løvbitene brytes raskere ned og er fin mat for meitemark, men også verdifull forforbedring for gresset.

Klippehøyde
Det kan være fristende å stille plenklipperen på nederste hakket og klippe plenen så kort som det lar seg gjøre. Det kan bli fint, hvis du har riktig gresstype, altså en som tåler å klippes kort, men vær klar over at en kort klippehøyde kan svekke gresset hvis du ikke er veldig påpasselig med vann og gjødsel. Det er derfor tryggere å stille klipperen høyt og la gresstråene bli rundt 4 cm høye. Tidlig om våren og utover mot høsten bør gresset være noe høyere, på disse tidspunktene trenger plen all den vekstkraft den kan få.

Løk i plenen
Løkblomster i plenen er et fargerikt innslag om våren. Men har du løkblomster i plenen, må du la være å klippe området der de vokser til løkblomstene har visnet ned og fått samlet næring til neste år. Dette er avgjørende for at de skal fortsette å blosmtre og komme igjen år etter år.